Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka pieczone z dodatkiem cytryny, garści suszonego oregano i świeżego koperku. Pyszny, prosty i naprawdę pachnący obiad.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 35
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 105
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 35
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 105
Składniki
Udka myjemy, osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, szczyptą papryki i oregano. Dodajemy oliwę, obtaczamy wszystko razem i tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
W piekarniku układamy papier do pieczenia, na to udka z kurczaka. Cytrynę wyparzamy, kroimy na 4 części i kładziemy na kurczaka ( nie wyciskamy soku, bo będzie bardzo kwaśna skórka- no chyba ,że lubimy ;) Na to kładziemy parę gałązek koperku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st, pieczemy przez godzinę. Po około 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia cytrynę ściągamy z kurczaka, kładziemy obok mięsa - inaczej nie będziemy mieli przyrumienionej skórki w tym miejscu (i tak widać, gdzie leżała cytryna :)
Jak już kurczak będzie upieczony a skórka ciemna i chrupiąca - podajemy z dodatkiem świeżego koperku.