Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka pieczone z cytryną i koperkiem

Udka z kurczaka pieczone z cytryną i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2665

Dodano:

Odsłon: 1027

Udka z kurczaka pieczone z dodatkiem cytryny, garści suszonego oregano i świeżego koperku. Pyszny, prosty i naprawdę pachnący obiad.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz cytrynowy, pieprz grubomielony
  • garść suszonego oregano
  • szczypta papryki
  • koperek
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka z kurczaka pieczone z cytryną i koperkiem

Przygotowanie

  1. Udka myjemy, osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, szczyptą papryki i oregano. Dodajemy oliwę, obtaczamy wszystko razem i tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

  2. W piekarniku układamy papier do pieczenia, na to udka z kurczaka. Cytrynę wyparzamy, kroimy na 4 części i kładziemy na kurczaka ( nie wyciskamy soku, bo będzie bardzo kwaśna skórka- no chyba ,że lubimy ;)
    Na to kładziemy parę gałązek koperku.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st, pieczemy przez godzinę. Po około 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia cytrynę ściągamy z kurczaka, kładziemy obok mięsa - inaczej nie będziemy mieli przyrumienionej skórki w tym miejscu (i tak widać, gdzie leżała cytryna :)

  4. Jak już kurczak będzie upieczony a skórka ciemna i chrupiąca - podajemy z dodatkiem świeżego koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń