Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka pieczone z dodatkiem cytryny, garści suszonego oregano i świeżego koperku. Pyszny, prosty i naprawdę pachnący obiad.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39843
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 414
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9285
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39843
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 414
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9285
Składniki
Udka myjemy, osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, szczyptą papryki i oregano. Dodajemy oliwę, obtaczamy wszystko razem i tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
W piekarniku układamy papier do pieczenia, na to udka z kurczaka. Cytrynę wyparzamy, kroimy na 4 części i kładziemy na kurczaka ( nie wyciskamy soku, bo będzie bardzo kwaśna skórka- no chyba ,że lubimy ;) Na to kładziemy parę gałązek koperku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st, pieczemy przez godzinę. Po około 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia cytrynę ściągamy z kurczaka, kładziemy obok mięsa - inaczej nie będziemy mieli przyrumienionej skórki w tym miejscu (i tak widać, gdzie leżała cytryna :)
Jak już kurczak będzie upieczony a skórka ciemna i chrupiąca - podajemy z dodatkiem świeżego koperku.