Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z warzywami

Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7278

Dodano:

Odsłon: 12420

Udka w tym wydaniu są wspaniałe,aromatyczne i bardzo soczyste

Składniki

  • 4 średnie ćwiartki z kurczaka
  • MARYNATA
  • 4 łyżki miodu -3 łyżki musztardy (np sarepskiej)- 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • -4 łyżki oleju- pieprz i sól do smaku- pół łyżeczki oregano
  • -3 łyżki ketchupu łagodnego -szczypta natki z pietruszki- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • warzywa
  • -1 duża marchew- pół małej cukinii -1 cebula
  • -2 łyżki masła -sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z warzywami

Przygotowanie

  1. Ćwiartki dokładnie myjemy.
    Do miseczki dajemy składniki marynaty i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny podgrzewamy go'

  2. Udka dajemy do osobnego naczynia i dodajemy do ich marynatę,obtaczamy je w niej dokładnie.

  3. Odkładamy naczynie z udkami do lodówki na około 2 godziny,po tym czasie wykładamy je wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 1 h 20 min w temp 180 stopni.

  4. WARZYWA

    Warzywa trzemy lub kroimy na drobno, smażymy na maśle do miękkości,doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Wykładamy je na półmisek i na nie dajemy upieczone udka. Podajemy z ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń