Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka w niesamowicie kremowym i aromatycznym sosie z suszonych grzybów z dodatkiem mascarpone. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej i domowych buraczków.
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27509
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27509
Składniki
Grzyby szykujemy na około 12 godzin przed gotowaniem. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą i odstawiamy pod przykryciem. Dzięki temu znacznie skrócimy czas gotowania. Kurczaka osuszamy, oprószamy pieprzem i słodką papryką. Smażymy z obu stron na oleju, aż lekko się zarumieni. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1 godziny. Teraz dodajemy namoczone grzyby i 3 łyżki zalewy. Uwaga, na piasek z grzybów, który może być na dnie naczynia! Pozostałą zalewę możemy zostawić do zrobienia zupy grzybowej. Gotujemy kolejne 15 minut już bez przykrycia, aby odparować sos. Dodajemy mascarpone, tymianek i doprawiamy sosem sojowym i pierzem. Gotujemy, aż uzyskamy taką gęstość, jaka nam odpowiada. Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja zdecydowałam się na kaszę gryczaną i buraki.