Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Mięso z udek jest delikatne i pełne smaku. Udka z kurczaka pieczone, smażone, duszone w sosie lub z grilla - pomysłów na udka jest wiele i wszystkie smakowite :) Pyszny i aromatyczny kurczak w śliwkowym sosie - 100% niepowtarzalnego smaku! Tani, szybki i banalnie prosty przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny.
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2155
Królowa grilla :)
Odsłon: 1413
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 255
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2155
Królowa grilla :)
Odsłon: 1413
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 255
Składniki
Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze. Smacznego :)