Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka z kurczaka z bazyliowym pesto i pomidorkami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2529
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 526
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 203
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2529
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 526
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 203
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Składniki
Sposób przygotowania: Udka umyj, osusz, włóż do miski z naturalnym jogurtem wymieszanym z 2 łyżkami oliwy i doprawionym solą, pieprzem i słodką papryką. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc – mięso będzie kruchutkie i szybciej się upiecze).
Większe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, włóż do niego udka obłożone wiórkami masła.Dookoła poukładaj pomidory polane oliwą. Jeśli masz większe pomidory, przekrój je na pół, ułóż skórką do dołu (posol dopiero po upieczeniu).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 30-35 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia na każdym udku połóż pasek żółtego sera i dopiecz, aż ser się rozpuści. 3 Na udka wyłóż po łyżce bazyliowego pesto.
50 minut • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 3,60 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie