Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2367
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 35
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 57
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2367
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 35
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 57
Składniki
Uda kurczaka doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy. Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Udka wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron ( smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami oraz surówką.