Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1954
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1639
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2626
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1954
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1639
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2626
Składniki
Uda kurczaka doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy. Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Udka wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron ( smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami oraz surówką.