Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy z możliwych przepis na pieczone udka z kurczaka, z mnóstwem czosnku, cytryną i świeżym oregano.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Udka z kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski i dokładnie natrzeć mieszanką. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Na pół godziny przed pieczeniem mięso wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Cytrynę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, pokroić w plastry.
Kurczaka przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami cytryny i gałązkami świeżego oregano. Wstawić do piekarnika, piec przez około godzinę.