Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 1548
Dodano: 25.01.2011
Odsłon: 46826
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Udka posypać przyprawami i ułożyć na posmarowanej olejem blaszce. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i rozłozyć dookoła udek. Czosnek nie obrany porozrzucać pomiędzy ziemniakami. Udka posmarować majonezem i jeszcze raz całość posypać przyprawami i ziołami.
Zapiekać w temp. 180 st., aż udka się zrumienią a ziemniaki zmiękną i nabiorą złotego koloru.( u mnie przeważnie ok. godziny)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

iwonaj 29 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe, palce lizać!!!18 Kto głosował? | Odpowiedz

agnisia029 13 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
ja też robię podobne, tylko że dodaje jeszcze cebulę pokrojoną w połówki albo w ćwiartki w zależności od wielkości.Bardzo fajne danie - samo się robi :)
18 Kto głosował? | Odpowiedz

Mery80 15 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
REWELACJA SAMA PRZYGOTOWAŁAM WEDŁUG PRZEPISU WYSZŁO SUPER:)P.S.NIE POTRAFIĘ GOTOWAĆ19 Kto głosował? | Odpowiedz

mamakacperka4 14 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajny pomysł na kurczaka z ziemniakami, zrobiłam i polecam :-)18 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Robię bardzo podone danie i potwierzam, jest pyszne. Czosnek w tym wydaniu smakuje cudownie i wręcz się rozpływa. Ja często dorzycan też ćwiarteczki cebuli (zwykłej kyb czerwonej) a ziemniaczki zanim wyłożę na blaszkę obtaczm dokładnie w niewilkiej ilości oleju i w przyprawie do ziemniaków...polecam wypróbować :)18 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 26 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
babcioaneczko: też często używam w kuchni worka do pieczenia ale akurat to danie smakuje nam bardziej w tej postaci, a ziemniaki wcale nie są takie suche, ale dzięki za uwagę:)Annuar: po upieczeniu czosnek podaję na talerz w łupince, podczas pieczenia on się trochę kurczy a łupinka pęka więc bez problemu można go sobie wyciągnąć widelcem. Niektórzy twierdzą, że to najlepsza część dania i czasem jest bitwa właśnie o ten czosnek.
18 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 26 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
O, lubię takie szybko "jednogarnkowe" obiady. ktoś poniżej proponuje worek do pieczenia, ale wtedy chyba nie zmieścimy takiej ilości ziemniaków i udek, prawda ? A czosnek po upieczeniu obierasz i podajesz do potrawy ? Jak obierzemy przed pieczeniem to się spali ?19 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 26 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Robię często taką potrawę, ale piekę w worku do pieczenia,wtedy ziemniaki są pyszne i nie wysychają. Radzę spróbować,
pozdrawiam.
12 Kto głosował? | Odpowiedz