Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka w Podlaskich przyprawach z warzywami.Smak....marzenie. Teraz w sklepach dostaniecie bardzo smaczne przyprawy do kurczaka bez chemii. Ja proponuję Podlaską przyprawę do mięs pieczonych i sosów. Składniki to gorczyca biała, papryka czerwona i zielona, kolendra, płatki czosnku, pieprz czarny i biały, kminek.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6145
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 67
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 128
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6145
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 67
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 128
Składniki
Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą i przyprawami z obu stron. Przekładam do szklanego pojemnika, przykrywam i odstawiam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia spód gęsiarki wykładam plastrami obranego selera, na niego rozkładam udka, skórką do dołu. Przykrywam gęsiarkę i piekę około 40 minut w 185-190 C.
W tym czasie kroję warzywa w półplasterki. Po 40 minutach pieczenia, odlewam trochę tłuszczu z gęsiarki do kubeczka i dodaję warzywa. Dalej piekę jeszcze około 20 minut. Potem lekko mieszam warzywa z mięsem i polewam odrobiną odlanego tłuszczu, piekę jeszcze około 10-15 minut. Podaję z ziemniakami. Przepraszam, ale tak szybko zjedli że nie zdążyłam nawet zrobić normalnego zdjęcia.