Do góry

Dania główne Przepis na:

udka zapiekane z warzywami

Przepis dnia 2014-08-08
udka zapiekane z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5076

Dodano:

Odsłon: 5697

Smaczny, kolorowy obiad, ktory w zasadzie "sam sie robi". Soczyste mieso i pieczone warzywa to, wg mnie, swietna propozycja na letni posilek.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 5 mniejszych ziemniakow
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zolta papryka
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 mniejsza cukinia
  • 3 lyzki oleju
  • przyprawy wg uznania (ja uzylam domowej vegety, soli, pieprzu i mielonej papryki)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
udka zapiekane z warzywami

Przygotowanie

  1. Udka dokladnie umyc i osuszyc. W malej miseczce pomieszac przyprawy, nastepnie przygotowana mieszanka dobrze natrzec mieso. Odstawic do lodowki na 2-3 godziny.

  2. Ziemniaki, cebule i cukinie obrac. Papryki pokroic w paski, ziemniaki w cwiartki, cebule w osemki, a cukinie w grube plastry. Warzywa przelozyc do miski, dodac przyprawy, dodac olej i dokladnie wymieszac. Warzywa przelozyc do natluszczonej blaszki i rownomiernie je rozlozyc. Na wierzch polozyc mieso (skora do dolu) i piec 20 minut w 170 stopniach.

  3. Po tym czasie wyciagnac blaszke z piekarnika. Wyjac udka, a warzywa dobrze przemieszac. Z powrotem polozyc mieso (skora do gory) i jeszcze ok 25- 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń