Udo z kaczki confit z pieczonymi ziemniakami i sosem borówkowym

Tym razem mam dla Was prawdziwą bombę kaloryczną :) Nawet nie będę próbowała szacować ile to danie ma kalorii....Jedno jest pewne- na pewno jest pyszne <3 Więc warto od czasu do czasu się przełamać i spróbować czegoś.... innego :) Cena : 9 zł / os Czas przygotowania: ok. 1 h.
Udo z kaczki confit z pieczonymi ziemniakami i sosem borówkowym
Składniki
- udo z kaczki 2 szt.
- Masło - cała kostka
- Ziemniaki
- groszek mrożony
- borówka Sanello
- przyprawy : sól, piperz, rozmaryn, majeranek
Składniki
- udo z kaczki 2 szt.
- Masło - cała kostka
- Ziemniaki
- groszek mrożony
- borówka Sanello
- przyprawy : sól, piperz, rozmaryn, majeranek

Etapy przygotowania
1. Uda z kaczki myjemy i dokladnie nacieramy przyprawami. 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy kostkę masła. 3. Do rozgrzanego masła wkładamy udo z kaczki i na bardzo, bardzo, bardzo małym ogniu powoli dusimy ok. 25 min z każdej strony. 4. W międzyczasie kroimy ziemniaki i przyprawione solą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na środkową półeczkę ( grzanie góra i dół) 5. Po ok. 20 minutach obracamy uda z kaczki , a wytopionym tłuszczem polewamy pieczone ziemniaki, które również obracamy. 6. Gotujemy mrożony zielony groszek w osolonej wodzie. ( 3 min) 7. Podgrzewamy borówkę na wolnym ogniu . ( 3 min) 8. Chwilkę przed końcem podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. 9. Uda z kaczki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz. 10. Danie uzupełniamy pieczonymi połowkami ziemniaków, gotowanym groszkiem i ciepłą konfiturą borówkową. i..... podajemy :) Smacznego <3

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 182
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 64

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 3149

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 277
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 182
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 64

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 3149

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 277



Składniki
- udo z kaczki 2 szt.
- Masło - cała kostka
- Ziemniaki
- groszek mrożony
- borówka Sanello
- przyprawy : sól, piperz, rozmaryn, majeranek
1. Uda z kaczki myjemy i dokladnie nacieramy przyprawami. 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy kostkę masła. 3. Do rozgrzanego masła wkładamy udo z kaczki i na bardzo, bardzo, bardzo małym ogniu powoli dusimy ok. 25 min z każdej strony. 4. W międzyczasie kroimy ziemniaki i przyprawione solą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na środkową półeczkę ( grzanie góra i dół) 5. Po ok. 20 minutach obracamy uda z kaczki , a wytopionym tłuszczem polewamy pieczone ziemniaki, które również obracamy. 6. Gotujemy mrożony zielony groszek w osolonej wodzie. ( 3 min) 7. Podgrzewamy borówkę na wolnym ogniu . ( 3 min) 8. Chwilkę przed końcem podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. 9. Uda z kaczki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz. 10. Danie uzupełniamy pieczonymi połowkami ziemniaków, gotowanym groszkiem i ciepłą konfiturą borówkową. i..... podajemy :) Smacznego <3