Do góry

Dania główne Przepis na:

Udo z kaczki confit z pieczonymi ziemniakami i sosem borówkowym

Udo z kaczki confit z pieczonymi ziemniakami i sosem borówkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 197

Tym razem mam dla Was prawdziwą bombę kaloryczną :) Nawet nie będę próbowała szacować ile to danie ma kalorii....Jedno jest pewne- na pewno jest pyszne <3 Więc warto od czasu do czasu się przełamać i spróbować czegoś.... innego :) Cena : 9 zł / os Czas przygotowania: ok. 1 h.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Uda z kaczki myjemy i dokladnie nacieramy przyprawami.
    2. W głębokiej patelni rozgrzewamy kostkę masła.
    3. Do rozgrzanego masła wkładamy udo z kaczki i na bardzo, bardzo, bardzo małym ogniu powoli dusimy ok. 25 min z każdej strony.
    4. W międzyczasie kroimy ziemniaki i przyprawione solą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na środkową półeczkę ( grzanie góra i dół)
    5. Po ok. 20 minutach obracamy uda z kaczki , a wytopionym tłuszczem polewamy pieczone ziemniaki, które również obracamy.
    6. Gotujemy mrożony zielony groszek w osolonej wodzie. ( 3 min)
    7. Podgrzewamy borówkę na wolnym ogniu . ( 3 min)
    8. Chwilkę przed końcem podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
    9. Uda z kaczki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz.
    10. Danie uzupełniamy pieczonymi połowkami ziemniaków, gotowanym groszkiem i ciepłą konfiturą borówkową.
    i.....
    podajemy :)
    Smacznego <3

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń