Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udon z kurczakiem przygotujesz, gdy potrzebujesz szybkiego obiadu lub kolacji. To azjatyckie danie wykonasz już w pół godziny, a przechowywane w lodówce w hermetycznym opakowaniu będzie smaczne również na drugi dzień. Udon z kurczakiem jest bardzo elastycznym daniem, ponieważ możesz go wykonać zamieniając kurczaka na wołowinę, krewetki lub tofu. Makaron udon zastąpisz natomiast makaronem ramen lub ryżowym.
Składniki
Blanszuj makaron udon we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
Połącz sos sojowy, wodę, ocet ryżowy, olej sezamowy, dosyp brązowy cukier, mąkę kukurydzianą, starty imbir, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Wymieszaj łyżeczką wszystkie składniki sosu.
Opłucz i pokrój mięso w podłużne kawałki. Umyj i pokrój wszystkie warzywa. Pokrój pieczarki w plasterki, obraną cebulę w piórka, paprykę (bez gniazd nasiennych) w podłużne paski, porozdzielaj brokuł na mniejsze różyczki.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Podsmaż na rumiano. Dodaj warzywa i przesmażaj, aż warzywa zmiękną i wszystkie smaki się połączą. Wlej przygotowany sos i przełóż ugotowany wcześniej makaron. Przemieszaj i gotuj, aż makaron stanie się gorący.
Wyłóż udon na talerz, posyp uprażonym wcześniej sezamem i podawaj.