Do góry

Dania główne Przepis na:

Udziec z indyka w słodko-pikantnym sosie barbecue z wolnowaru

Udziec z indyka w słodko-pikantnym sosie barbecue z wolnowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 14251

Odkąd mam wolnowar, to obiady mięsne przyrządzam głownie za jego pomocą. Tym razem zrobiłam udziec z indyka w sosie barbecue, dodałam do niego suszoną żurawinę i wyszedł rewelacyjny. Tak przygotowane mięso można podać z ryżem i ulubionymi warzywami, dodać do sałatki lub kanapki. Można też posmarować placek tortilli sosem z mięsa, ułożyć na sosie świeży szpinak i porcję indyka, a następnie zawinąć w tzw. rollo.

Składniki

  • 1,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki keczupu bez cukru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki musztardy Djon bez cukru
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • udziec z indyka
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udziec z indyka w słodko-pikantnym sosie barbecue z wolnowaru

Przygotowanie

  1. Żurawinę zalewamy octem i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 45-60 sekund, by zmiękła. Następnie przekładamy do blendera. Dodajemy do niej miód, keczup, przecier pomidorowy, musztardę, paprykę i czosnek. Całość blendujemy na gładką masę. Powinniśmy otrzymać 1,5 szklanki sosu. Udziec oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do naczynia wolnowaru. Zalewamy mięso sosem, smarujemy je dokładnie żeby całe było pokryte marynatą. Wolnowar zamykamy i ustawiamy na wolne gotowanie na 8 godzin, aż mięso będzie lekko odchodzić od kości.
    Tak przygotowany udziec możemy pokroić na większe kawałki lub rozdrobnić za pomocą widelca.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń