Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, przetestuj przepis na ukraińskie zrazy ziemniaczane. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a co najważniejsze to wyjątkowo tanie i pyszne danie. Do ich zrobienia, możecie wykorzystać ziemniaki, które pozostały wam z wczorajszego obiadu, tak aby nic w waszej kuchni się nie zmarnowało.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4974
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10018
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4974
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10018
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, ugotuj, a następnie bardzo dokładnie utłucz, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Odstaw do przestygnięcia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, dosyć kleiste ciasto.
Przygotuj farsz - surowe, zmielone mięso wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz bardzo drobno posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszaj.
Na dłoni rozpłaszcz porcję ciasta ziemniaczanego. Na środku wyłóż porcję surowego mięsnego farszu. Następnie zagnieć ciasto ziemniaczane, tak aby zamknąć w środku nadzienie.
Ukraińskie zrazy ziemniaczane obtaczaj w bułce tartej, a następnie smaż na małym gazie na złoty kolor. Pamiętaj, aby odpowiednio dobrać czas i temperaturę smażenia tak, aby farsz w środku nie był surowy, a zrazy z zewnątrz nie były przypalone.