Do góry

Dania główne Przepis na:

ulubiona zupa ogórkowa

ulubiona zupa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 3222

Dodano:

Odsłon: 2147

Nic nie smakuje zimą lepiej niż zupa ogórkowa z ryżem, ziemniaczkami i siekanym koperkiem. To nasza ulubiona zupka , aromatyczna, gęsta i lekko kwaskowata.Przepis na udaną ogórkową jest prosty. Im smaczniejsze ogórki, tym smaczniejsza zupa. Ogórki trzeba dodać do zupy na samym końcu, inaczej pozostałe warzywa nie ugotują się do miękkości, tylko pozostaną twarde.

Składniki

  • około 2 litry wody ćwiartka kurczaka woreczek ryżu brązowego 1 większy ziemniak
  • 5-6 ogórków kiszonych kawałek selera pietruszka
  • 1-2 marchewki koperek śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy ćwiartkę kurczaka i gotujemy około 15 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę, seler pietruszkę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach - wrzucamy do gotującego się mięsa. Ryż opłukujemy i wrzucamy do zupy. Całość gotujemy około 20-25 minut.

  2. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy pod koniec gotowania, gdy wszystkie warzywa są miękkie a ryż ugotowany. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i posypujemy koperkiem. Na koniec jeśli chcemy zupę doprawiamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń