Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 17862

Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Są one tradycyjnie podawane z czerwonym barszczykiem. Uszka przygotowuję wcześniej np. 2 – 3 wcześniej i spokojnie są w stanie doleżeć do Wigilii. Można je przygotować o wiele wcześniej, np. tydzień bądź dwa tygodnie wcześnie i je zamrozić. Ciasto jest tak sprężyste, że po rozmrożeniu na pewno się z nimi nic nie stanie: nie rozpadną się, nie rozkleją… Tradycją u mnie w domu jest, że do 1 uszka i 1 pieroga (do farszu) podczas klejenia wkłada się 1 grosz. Ktoś kto trafi na taki pieniążek – Najbliższy rok nie musi martwić się o finanse. Nie tylko uszka z grzybami przygotowuję do barszczu, ale też pierogi czy ROGALIKI DROŻDŻOWE. Sprawdźcie przepisy i zastanówcie się co przygotować.

Składniki

  • ciasto pierogowe
  • 60 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 – 1/5 szklanki zimnej wody
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
3-4 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć grzyby, zalać wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Ugotowane grzyby dokładnie ostudzić, przecedzić i drobniutko posiekać (można też zmielić maszynką do mięsa na średnim sitku). Tak przygotowane grzyby wymieszać z cebulką. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Ciasto przygotować wg przepisu. Uszka lepić tak jak na zdjęciach poniżej. Po skończeniu zagotować wodę z solą. Uszka wkładać partiami, gotować na średnim ogniu przez około 1-2 minuty. Podawać z czerwonym barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń