Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1660

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z grzybami leśnymi. U nas zawsze są dwa rodzaje uszek, z pieczarkami dla dzieci i leśnymi grzybami dla dorosłych. Do zrobienia farszu użyłam mrożonych leśnych grzybów, ale możecie też je zrobić z suszonych. Uszka wyszły przepyszne, bardzo aromatyczne, polecam każdemu.

Składniki

  • 1 woreczek mrożonych leśnych grzybów
  • 1 por
  • olej
  • sól i pieprz
  • Ciasto:
  • 65 dag mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy. Pora kroimy w paski i podsmażamy na oliwie. Do pora dodajemy ugotowane grzyby. Mieszamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną i wyparuje nadmiar wody.

  2. Przestudzone grzyby wrzucamy do robota i siekamy na impulsywnych obrotach. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. U mnie zrobił to robot. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut przykrywając ściereczką, aby odpoczęło.

  4. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.

  5. Pierogi sklejamy na brzegach. I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko. Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat lub ściereczkę.

  6. Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.

  7. Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

  8. Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!

  9. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń