Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe uszka z grzybami są najsmaczniejsze. Uwielbiam ich smak oraz aromat, ale ich lepienie nie jest moją ulubioną czynnością. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, stawiam na dobre przygotowanie ciasta. Polecam Wam przepis na proste ciasto, które świetnie się rozwałkowuje, jest elastyczne oraz łatwe w lepieniu. Poniżej znajdziecie także przepis na aromatyczny farsz grzybowy oraz kilka trików, z którymi przygotowanie uszek będzie o wiele łatwiejsze.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 77
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 292
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 77
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 292
Składniki
FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów i cebuli dodajemy łyżkę bułki tartej i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. * Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego. ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego więcej bułki tartej.
CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu powinno być widać pęcherzyki powietrza). * Na początku warto przemieszać składniki łyżką lub szpatułką, ponieważ ciasto jest gorące.
LEPIENIE. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie kroimy go na kwadraciki lub wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi i sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia również przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy olejem, aby zapobiec ich posklejaniu.
Uszka z grzybami przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią). Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić. MROŻENIE. Uszka układamy pojedynczo na deseczce lub tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie mrozimy.