Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe uszka z grzybami są najsmaczniejsze. Uwielbiam ich smak oraz aromat, ale ich lepienie nie jest moją ulubioną czynnością. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, stawiam na dobre przygotowanie ciasta. Polecam Wam przepis na proste ciasto, które świetnie się rozwałkowuje, jest elastyczne oraz łatwe w lepieniu. Poniżej znajdziecie także przepis na aromatyczny farsz grzybowy oraz kilka trików, z którymi przygotowanie uszek będzie o wiele łatwiejsze.
Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką...
Odsłon: 21872
Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane...
Odsłon: 1053
Jeśli potrzebujesz pomysłu na szybką, smaczną sałatkę, która zaskoczy Twoich...
Odsłon: 1153
delikatne, kruche, moje ulubione na przekąskę w pracy i w domu
Odsłon: 336
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2299
Niezapomniany smak, tylko zawsze podawano za mało keczupu :) Świetnie sprawdz...
Odsłon: 72
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...
Odsłon: 782
Jeśli potrzebujesz pomysłu na szybką, smaczną sałatkę, która zaskoczy Twoich...
Odsłon: 1153
delikatne, kruche, moje ulubione na przekąskę w pracy i w domu
Odsłon: 336
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2299
Niezapomniany smak, tylko zawsze podawano za mało keczupu :) Świetnie sprawdz...
Odsłon: 72
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...
Odsłon: 782
Składniki
FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów i cebuli dodajemy łyżkę bułki tartej i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. * Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego. ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego więcej bułki tartej.
CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu powinno być widać pęcherzyki powietrza). * Na początku warto przemieszać składniki łyżką lub szpatułką, ponieważ ciasto jest gorące.
LEPIENIE. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie kroimy go na kwadraciki lub wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi i sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia również przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy olejem, aby zapobiec ich posklejaniu.
Uszka z grzybami przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią). Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić. MROŻENIE. Uszka układamy pojedynczo na deseczce lub tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie mrozimy.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Dania główne
Pieczone kotlety z kurczaka z warzywami
Dania główne
Zapiekanka z zupek chińskich
Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński z cielęciny jest bardzo delikatny i soczysty. Najlepiej sma...
Odsłon: 2008
Rosół z kaczki
Pyszny rosół, idealne na obiad.
Odsłon: 97