Do góry

Dania główne Przepis na:

Wafelkowe mielone

Przepis dnia 2021-10-11
Wafelkowe mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 1125 Ocena: 13965

Dodano:

Odsłon: 3049

Mięso mielone to najłatwiej dostępny i najchętniej przyrządzany rodzaj mięsa w naszych domach. Kotlety mielone w wafelku przygotowuje się szybko i bez najmniejszych problemów, zamiast smażenia można upiec w piekarniku. Tak delikatnych i soczystych kotletów mielonych nigdy wcześniej nie jadłam.

Składniki

  • 2 wafle tortowe
  • 1 kg mielonego wieprzowego
  • 1 marchew
  • ½ papryki czerwonej
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do panierki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej do smażenia
  • ½ łyżeczki papryko ostrej
  • Sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wafelkowe mielone

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą.
    2. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę myjemy, obieramy z nasion i bardzo drobno kroimy, ogórki również bardzo drobno kroimy i warzywa łączymy z mięsem.
    3. Następnie wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.

  2. 4. Mięso nakładamy na całą powierzchnię wafla i przykrywamy drugim waflem.

  3. 5. Kroimy w prostokąty, najlepiej pionowo na trzy część i poziomo na cztery.

  4. 6. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    7. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

  5. 8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń