Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażąc pączki, faworki i oponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12816
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4140
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43003
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 499
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 381
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12816
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4140
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43003
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 499
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 381
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i olej. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy.
Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.