Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obiad lub przyjęcie. Warkocz podany z sosem pieczeniowym lub grzybowym będzie smakował doskonale. Mięso jest kruche i delikatne, sos aromatyczny.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Składniki
Najpierw robimy marynatę. Wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek mieszamy z olejem.
Następnie polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i ścięgien. Układamy na deseczce i lekko rozpłaszczamy pięścią. Nacinamy wzdłuż na 3 równe paski, ale nie do końca. Paski smarujemy marynatą. Zaplatamy polędwicę w warkocz, na końcu spinamy wykałaczką. Obtaczamy gotowy warkocz resztą marynaty i przekładamy go do miski, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. Możemy zamarynowane mięso trzymać w lodówce całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim warkocz z obu stron, aż się lekko zarumieni. Tłuszcz z patelni zachowujemy, będzie nam potrzebny do zrobienia sosu pieczeniowego. Polędwiczkę układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C.
Pieczemy 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy polędwiczkę w piekarniku na 10 minut aby „doszła”.
Robimy prosty sos pieczeniowy. Na patelni, na której obsmażaliśmy polędwiczki, roztapiamy czubatą łyżkę masła i wrzucamy na nią czubatą łyżkę mąki. Rumienimy mąkę i następnie wlewamy szklankę bulionu, intensywnie mieszamy, aby sos nabrał gładkiej konsystencji. Wyłączamy ogień i doprawiamy sos łyżką sosu sojowego, łyżką maggi, solą, pieprzem, papryką czerwoną.
Nasze rady: Jedną polędwiczkę planujemy na 2-3 osoby. Jeśli mamy więcej gości podwajamy lub potrajamy składniki. Czas pieczenia polędwiczek się nie zmienia. Polędwiczek nie pieczemy zbyt długo bo „przeciągnięte” będą suche i niezbyt smaczne. Sos, który powstał przy pieczeniu warkocza możemy dodać do naszego sosu pieczeniowego. Sos możemy zrobić dowolny. Równie smaczne są warkocze z polędwiczek z sosem grzybowym lub serowym.