Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 413
Dodano: 27.12.2010
Odsłon: 66509
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Warzywa gotujemy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę - blanszujemy. Pora kroimy w cienkie półplasterki - blanszujemy. Filety osączamy z oleju - nie trzeba ich już płukać.
Warzywa i jajka trzemy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobną kostkę. Filety kroimy w kosteczki o wymiarach ok 1cm x 1cm.
W salaterce układamy: śledzie, cebulę, ziemniaki, por, marchewkę, jajka i buraczki. Każdą warstwę smarujemy cienko majonezem i (oprócz warstwy śledziowej - już wystarczająco słonej) lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy pietruszką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 09 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
poszukuję nowości na sałatkę na imprezkę i zabieram ten przepis do książki i pewnie zaserwuję ją w najbliższym czasie1 Kto głosował? | Odpowiedz

mada46 26 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Warto przed ułożeniem warstwy startych buraków schłodzić osobno sałatkę i buraki.I dopiero po schłodzeniu położyć na sałatkę warstwę buraków.Unikniemy wtedy zacieków od buraków.0 Kto głosował? | Odpowiedz

agatokaj 27 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Robię taką od kilku lat jest pyszna,oczywiście jeśli ktoś lubi śledzie.2 Kto głosował? | Odpowiedz

etiudka74 22 października 2011Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis----zrobię to na najbliższą imprezę, zapowiada się smakowicie.2 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 18 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ale super wygląda !Do ulu !2 Kto głosował? | Odpowiedz

margo21 20 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię śledzie! do ulubionych! na pewno zrobię.3 Kto głosował? | Odpowiedz

basia599 05 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
ale dobre,ale piekne2 Kto głosował? | Odpowiedz

monik77 12 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Oooo to moja ulubiona sałatka z młodych lat,kuchcik2 ma racje ze wyszła z mody .ale i tak ja uwielbiam..pozdrawiam..2 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 27 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Znam tę sałatkę od wielu lat jako "śledzia pod pierzynką". Warto do niej wrócić, bo ostatnio jakoś ''wyszła z mody'' i nikt jej podaje. Zasługuje sobie na powrót na stoły. Dziękuję za przypomnienie. Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz