Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywa z kiełbasą

Warzywa z kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4395

Dodano:

Odsłon: 1141

Warzywa i surowa kiełbasa duszone w pomidorach - bardzo dobry sos do makaronu, ale równie dobrze nada się do ryżu lub ziemniaków! Smaczny i pożywny. A i witamin nie brak.

Składniki

  • 1 cukinia
  • pół strąka czerwonej papryki
  • jedna ostra papryczka
  • cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 - 4 surowe kiełbaski (może być biała)
  • pół pęczka natki
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • ok. 25 dag grubszego makaronu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na gorącą patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej dość mocno posiekaną cebulę (na lekko złoty kolor).

  2. Dołóż do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, zgnieciony i posiekany czosnek.
    Smaż ok. 5 - 7 minut, aż papryka nieco zmięknie.

  3. Dodaj obraną z osłonek kiełbasę oraz posiekaną papryczkę peperoncino.
    Smaż, mieszając, aż kiełbasa się rozpadnie na małe kawałki.

  4. Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cukinię.
    Smaż, aż cukinia nieco zmięknie.

  5. Wlej pomidory wraz z zalewą i duś na małym ogniu aż pomidory się rozgotują i cały sos zgęstnieje.

  6. Makaron ugotuj "al dente" w osolonej wodzie, odcedź i dodaj do sosu.
    Dokładnie wymieszaj.
    Gdyby sos był za gęsty - możesz dolać odrobinę wody spod makaronu.
    Podawaj natychmiast, udekorowane posiekaną natką pietruszki.

    Można sos podać również z ugotowanym na sypko ryżem lub z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń