Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywna żaluzja

Warzywna żaluzja

Autor:

Przepisów i artykułów: 2315 Ocena: 14638

Dodano:

Odsłon: 377

Super danie dla niejadków mięsa.

Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Jajko 1 szt.
  • Składniki na farsz:
  • Masło 2 łyżki
  • Mały por 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pieczarki 6 szt.
  • Bulion warzywny 85 ml
  • Mleko 85 ml
  • Wino białe wytrawne 4 łyżki
  • Posiekane zioła 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mąka pszenna 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Obsmażyć na maśle posiekany czosnek, por, dodać resztę pokrojonych warzyw i dusić na wolnym ogniu przez 4 minuty z dodatkiem mąki. Następnie zalać bulionem, mlekiem i winem. Zagotować do zgęstnienia. Przyprawić do smaku, wsypać świeże zioła, wymieszać i wyłożyć na połowie ciasta francuskiego, zostawiając wolne brzegi. Na drugiej połowie ciasta zrobić nacięcia w odległości 2,5 cm od krawędzi. Wolne brzegi ciasta z warzywami posmarować rozmąconym jajkiem, przykryć nacięty ciastem i starannie zlepić brzegi. Całość posmarować resztą jajka. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło, pokrojone dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń