Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na curry w wersji wege z zieloną soczewicą w roli głównej. Danie jest pożywne i bardzo proste w przygotowaniu, ale pełne niesamowitych smaków i aromatów, które przenoszą nas wprost do kuchni indyjskiej. Gorąco polecam! :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3416
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 604
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3743
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 304
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 543
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3416
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 604
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3743
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 304
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 543
Składniki
Namoczoną i wypłukaną soczewicę gotujemy z dodatkiem listka laurowego według czasu podanego na opakowaniu. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, a następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Do podsmażonych warzyw dodajemy starty na tarce imbir, ugotowaną marchewkę oraz soczewicę, sok z połowy limonki i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Następnie dodajemy przyprawy: curry, cukier kokosowy, kardamon, kurkumę, sól, pieprz oraz świeży tymianek i kolendrę*. Całość dusimy około 2 minuty i gotowe! * Świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki
Danie podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ryżu.
Życzę smacznego! :)