Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne curry z zieloną soczewicą

Warzywne curry z zieloną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 3160

Dzisiaj zapraszam na curry w wersji wege z zieloną soczewicą w roli głównej. Danie jest pożywne i bardzo proste w przygotowaniu, ale pełne niesamowitych smaków i aromatów, które przenoszą nas wprost do kuchni indyjskiej. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka spiczasta
  • 1 cebula biała
  • 1 marchewka
  • kawałek imbiru (około 2 cm)
  • mały pęczek tymianku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 puszka mleczka kokosowego (biała część)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • duża szczypta kardamonu
  • duża szczypta kurkumy
  • olej kokosowy
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Namoczoną i wypłukaną soczewicę gotujemy z dodatkiem listka laurowego według czasu podanego na opakowaniu. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, a następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Do podsmażonych warzyw dodajemy starty na tarce imbir, ugotowaną marchewkę oraz soczewicę, sok z połowy limonki i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Następnie dodajemy przyprawy: curry, cukier kokosowy, kardamon, kurkumę, sól, pieprz oraz świeży tymianek i kolendrę*. Całość dusimy około 2 minuty i gotowe!

    * Świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki

  2. Danie podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ryżu.

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń