Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na curry w wersji wege z zieloną soczewicą w roli głównej. Danie jest pożywne i bardzo proste w przygotowaniu, ale pełne niesamowitych smaków i aromatów, które przenoszą nas wprost do kuchni indyjskiej. Gorąco polecam! :)
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21433
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 36
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 114
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21433
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 36
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 114
Składniki
Namoczoną i wypłukaną soczewicę gotujemy z dodatkiem listka laurowego według czasu podanego na opakowaniu. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, a następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Do podsmażonych warzyw dodajemy starty na tarce imbir, ugotowaną marchewkę oraz soczewicę, sok z połowy limonki i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Następnie dodajemy przyprawy: curry, cukier kokosowy, kardamon, kurkumę, sól, pieprz oraz świeży tymianek i kolendrę*. Całość dusimy około 2 minuty i gotowe! * Świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki
Danie podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ryżu.
Życzę smacznego! :)