Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna wersja pulpetów doskonała dla dzieci, które nie lubią jeść bezpośrednio warzyw, można w ten sposób przemycić warzywa w ich życie
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 745
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 745
Składniki
* jeśli korzystamy z suszonych domowych grzybów, należy parę razy przepłukać je, potem zalać wodą i zagotować, a w między czasie wziąć się za resztę. Kroimy ćwiartke z zielonej i żółtej papryki w bardzo drobną kostkę, ścinamy trochę koperku, szczypiorku i rukoli, marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Przekładamy do misy. Do misy z warzywami wkładamy mięso mielone dodajemy jajko, wcześniej namoczoną bułkę w wodzie lub mleku ( jeśli nie ma to wystarczy zwykła bułka tarta) cebulę drobno posiekaną. Wyrabiamy mięso. Z mięsa formujemy małe kulki i obtaczamy w mące. Smażymy je na rozgarzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy do większej patelni bądź na talerz. * jeśli użyte zostały grzyby suszone, odsączamy je, ale zostawiamy z nich wode, i szatkujemy grzyby, a woda posłuży do sosu Kroimy cebulę, podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy grzyby, Smażymy. Pod koniec dajemy wodę z grzybów. Gdy będzie podsmażone zabieramy się za sos. 400 ml jogurtu naturalnego mieszamy z odrobiną mąki ziemniaczanej, dodajemy przyprawy ( u mnie kurkuma, curry, papryka słodka, papryka ostra, imbir mielony, czosnek, pieprz, sól lub sos sojowy), mikserem lub ręcznie mieszamy jogurt z przyprawami, musimy ponownie nabrać wodę z grzybów ale ciepłą, a potem dodajemy zagotowana wodę z grzybów, ciągle mieszając, aby jogurt się nie zepsuł. Całość dodajemy do grzybów. Podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy pulpety i gotowe. * jeśli sos był robiony z pieczarek można dać kupny sos lub zrobić własny Ja podałam z kaszą gryczaną i sałatką z kapusty kiszonej z marchwią. Smacznego!!