Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto gości u nas ostatnio dość często. Poprzednio było z kurczakiem, a dzisiejsza wersja jest bogatsza, bo z większą ilością warzyw i z polędwiczką wieprzową. Danie sycące i smaczne.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 156
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2166
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 156
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2166
Składniki
Polędwiczkę kroimy w plastry, bardzo lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy na talerzyk
Na patelni smażymy pocięte w plasterki pieczarki delikatnie je soląc. Czekamy do momentu, aż odparuje z nich płyn. Przekładamy na talerzyk
Na tej samej patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w cząstki cukinię. Bardzo delikatnie oprószamy solą i czekamy, aż zmięknie. Odkładamy na talerzyk z pieczarkami
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę paprykę do momentu aż zmięknie
W patelni typu wok ( albo w innej głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy, a następnie wrzucamy na olej z czosnkiem ryż. Mieszamy, aż cały obtoczy się w tłuszczu, a następnie smażymy go, aż lekko się zeszkli ( ok 5 min )
Po tym czasie wlewamy do niego część bulionu ( ok połowę ) i dusimy. Gdy płyn odparuje dolewamy resztę bulionu i dalej dusimy ryż, aż do miękkości
Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu passattę pomidorową, a po zagotowaniu dodajemy warzywa i mięso ( ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki ). Mieszamy i gotujemy całość, aż risotto zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji
Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią