Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto gości u nas ostatnio dość często. Poprzednio było z kurczakiem, a dzisiejsza wersja jest bogatsza, bo z większą ilością warzyw i z polędwiczką wieprzową. Danie sycące i smaczne.
Polędwiczkę kroimy w plastry, bardzo lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy na talerzyk
Na patelni smażymy pocięte w plasterki pieczarki delikatnie je soląc. Czekamy do momentu, aż odparuje z nich płyn. Przekładamy na talerzyk
Na tej samej patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w cząstki cukinię. Bardzo delikatnie oprószamy solą i czekamy, aż zmięknie. Odkładamy na talerzyk z pieczarkami
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę paprykę do momentu aż zmięknie
W patelni typu wok ( albo w innej głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy, a następnie wrzucamy na olej z czosnkiem ryż. Mieszamy, aż cały obtoczy się w tłuszczu, a następnie smażymy go, aż lekko się zeszkli ( ok 5 min )
Po tym czasie wlewamy do niego część bulionu ( ok połowę ) i dusimy. Gdy płyn odparuje dolewamy resztę bulionu i dalej dusimy ryż, aż do miękkości
Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu passattę pomidorową, a po zagotowaniu dodajemy warzywa i mięso ( ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki ). Mieszamy i gotujemy całość, aż risotto zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji
Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią
Delikatne mięso podane z sosem z sera pleśniowego i marynowanego pieprzu.
Odsłon: 7683
Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na polędwiczkę wieprzową z pieczarkami i...
Odsłon: 5656
Jest to pomysł na szybki obiad. Bardzo zresztą smaczny. Polecam.
Odsłon: 30002
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 3210
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 72
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 376
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 73
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 367
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 3210
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 72
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 376
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 73
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 367
Składniki
Polędwiczkę kroimy w plastry, bardzo lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy na talerzyk
Na patelni smażymy pocięte w plasterki pieczarki delikatnie je soląc. Czekamy do momentu, aż odparuje z nich płyn. Przekładamy na talerzyk
Na tej samej patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w cząstki cukinię. Bardzo delikatnie oprószamy solą i czekamy, aż zmięknie. Odkładamy na talerzyk z pieczarkami
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę paprykę do momentu aż zmięknie
W patelni typu wok ( albo w innej głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy, a następnie wrzucamy na olej z czosnkiem ryż. Mieszamy, aż cały obtoczy się w tłuszczu, a następnie smażymy go, aż lekko się zeszkli ( ok 5 min )
Po tym czasie wlewamy do niego część bulionu ( ok połowę ) i dusimy. Gdy płyn odparuje dolewamy resztę bulionu i dalej dusimy ryż, aż do miękkości
Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu passattę pomidorową, a po zagotowaniu dodajemy warzywa i mięso ( ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki ). Mieszamy i gotujemy całość, aż risotto zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji
Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 90
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 945