Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po świątecznym rozpasaniu kulinarnym czas na coś delikatnego, kolorowego i niskokalorycznego. Przepis powstał w wyniku testowania gadżetu kuchennego: temperówki do warzyw, która potrafi z nich zrobić długie nici lub inne fajne kształty. Tak podane cieszą oczy i same proszą się, by nabijać je na widelec. Poza tym można je chrupać na surowo, polane jedynie delikatnym sosem vinegret. Do mojego jarzynowego spaghetti użyłam tego, co jest mi najbliższe: cukinii i marchwi, przesmażyłam krótko na oleju sezamowym, który ma lekko orzechowy smak i zapach, posypałam solonymi prażonymi pistacjami. Do tego pieczone pomidorki cherry i płatki sera Grana Padano. Tylko tyle i aż tyle.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8722
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8722
Składniki
Pomidorki - wraz z gałązką - opłukać, osuszyć, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec do momentu, kiedy skórka się zezłoci i delikatnie zaczną pękać (tak około kwadransa). Marchew obrać, cukinię opłukać, odciąć końcówki z obu rodzajów warzyw. Po kolei, za pomocą temperówki, zestrugać na długie nici.
Na patelni rozgrzać delikatnie olej i obsmażyć po kolei lub w 2 osobnych krańcach patelni warzywa - chodzi o to, by się nie wymieszały. Czas smażenia nie powinien przekroczyć kilku minut, warzywa powinny zostać chrupkie i jędrne. Na koniec dorzucić kilka kryształków soli. Na talerzu ułożyć najpierw nici marchwi, na nie cukinii, całość posypać łuskanymi orzeszkami pistacjowymi i wiórkami sera Grana Padano. Obok ułożyć pieczone pomidorki cherry. Wszystkiego przepysznego!