Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne spaghetti z olejem sezamowym, pieczonymi pomidorkami cherry, pistacjami i płatkami Grana Padano

Warzywne spaghetti z olejem sezamowym, pieczonymi pomidorkami cherry, pistacjami i płatkami Grana Padano

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2630

Dodano:

Odsłon: 857

Po świątecznym rozpasaniu kulinarnym czas na coś delikatnego, kolorowego i niskokalorycznego. Przepis powstał w wyniku testowania gadżetu kuchennego: temperówki do warzyw, która potrafi z nich zrobić długie nici lub inne fajne kształty. Tak podane cieszą oczy i same proszą się, by nabijać je na widelec. Poza tym można je chrupać na surowo, polane jedynie delikatnym sosem vinegret. Do mojego jarzynowego spaghetti użyłam tego, co jest mi najbliższe: cukinii i marchwi, przesmażyłam krótko na oleju sezamowym, który ma lekko orzechowy smak i zapach, posypałam solonymi prażonymi pistacjami. Do tego pieczone pomidorki cherry i płatki sera Grana Padano. Tylko tyle i aż tyle.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 gałązka pomidorków cherry
  • 1/2 garści solonych pistacji
  • 1 łyżka startego na grubych oczkach sera Grana Padano
  • 2 - 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka kryształków kamiennej różowej soli
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidorki - wraz z gałązką - opłukać, osuszyć, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec do momentu, kiedy skórka się zezłoci i delikatnie zaczną pękać (tak około kwadransa).
    Marchew obrać, cukinię opłukać, odciąć końcówki z obu rodzajów warzyw. Po kolei, za pomocą temperówki, zestrugać na długie nici.

  2. Na patelni rozgrzać delikatnie olej i obsmażyć po kolei lub w 2 osobnych krańcach patelni warzywa - chodzi o to, by się nie wymieszały. Czas smażenia nie powinien przekroczyć kilku minut, warzywa powinny zostać chrupkie i jędrne. Na koniec dorzucić kilka kryształków soli.
    Na talerzu ułożyć najpierw nici marchwi, na nie cukinii, całość posypać łuskanymi orzeszkami pistacjowymi i wiórkami sera Grana Padano. Obok ułożyć pieczone pomidorki cherry.
    Wszystkiego przepysznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2018 Ulala, ulala ;P Tak sobie zajadam końcówkę świątecznej strucli serowej popijając cappuccino, a tu takie pyszności przed oczami mi się pojawiają :D Kolorowo, pysznie, aromatycznie, czyli ciąg dalszy kulinarnego rozpasania ... a kalorie są po strucli ;)
Proste, szybkie, pyszne - Super :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń