Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne plastry selera połączone z kwaskowym pomidorem, aromatyczny ryż i zapieczony żółty ser są genialnym zestawieniem. Proste danie, a jakie smaczne.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25719
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2709
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1318
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25719
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2709
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1318
Składniki
Najpierw przygotować risotto: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać opłukany ryż i trochę poddusić. Dodać 750 ml wody i kostkę rosołku( lub jeśli mamy wywar warzywny własnej roboty lub np. wodę z ugotowanego selera) i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Szczypiorek pokroić w drobne krążki, dodać do ryżu około 10 minut przed końcem gotowania. Ugotowany ryż doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Ser utrzeć i połowę dodać do ryżu.
Seler obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W garnku zagotować wodę z solą. Plastry selera wrzucić do garnka z gotującą się woda i pogotować około 15 minut, ale uważać, żeby się za bardzo nie rozgotowały. Wodę po selerze można jeszcze będzie do czegoś użyć, więc jej nie wylewajmy. ( Można do zupy ).
Selera osuszyć i położyć na formę do pieczenia. Formę można posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na plastry selera rozkładamy rissotto z ryżu. Pomidorki kroimy w plastry, kładziemy na risotto i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 ° C około 10 minut, aż wszystko ładnie się zapiecze. Miałam jeszcze różyczki brokułów, które dodatkowo upiekłam obok selera i można je położyć na pomidora. Smacznego!