Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne plastry selera połączone z kwaskowym pomidorem, aromatyczny ryż i zapieczony żółty ser są genialnym zestawieniem. Proste danie, a jakie smaczne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Najpierw przygotować risotto: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać opłukany ryż i trochę poddusić. Dodać 750 ml wody i kostkę rosołku( lub jeśli mamy wywar warzywny własnej roboty lub np. wodę z ugotowanego selera) i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Szczypiorek pokroić w drobne krążki, dodać do ryżu około 10 minut przed końcem gotowania. Ugotowany ryż doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Ser utrzeć i połowę dodać do ryżu.
Seler obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W garnku zagotować wodę z solą. Plastry selera wrzucić do garnka z gotującą się woda i pogotować około 15 minut, ale uważać, żeby się za bardzo nie rozgotowały. Wodę po selerze można jeszcze będzie do czegoś użyć, więc jej nie wylewajmy. ( Można do zupy ).
Selera osuszyć i położyć na formę do pieczenia. Formę można posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na plastry selera rozkładamy rissotto z ryżu. Pomidorki kroimy w plastry, kładziemy na risotto i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 ° C około 10 minut, aż wszystko ładnie się zapiecze. Miałam jeszcze różyczki brokułów, które dodatkowo upiekłam obok selera i można je położyć na pomidora. Smacznego!