Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostępne są w każdej chwili - mrożonki, ale teraz, w pełni lata, grzechem byłoby z nich korzystać, jak mamy świeże warzywa. W dodatku nic nie zastąpi samodzielnie wykonanego dania. Proponuję kuchnię fusion: Maroko + Chiny. Melanż zgrabny, taniutki i w dodatku smaczny.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Marchew i cukinię pokroić w słupki (3mm x 3 mm) o długości ok. 3 - 4 cm. Fasolkę zieloną zblanszować 3 min. we wrzątku - osączyć. Grzyby pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić płatki migdałowe i prażyć ok. 2 min. Dodać wiórki kokosowe i podpiekać kolejną minutę. Przyłożyć na talerzyk.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę, smażyć ok. 2 minut. Następnie wrzucić grzyby i pokrojoną na 3 - 4 - centymetrowe kawałki fasolkę. Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać cukinię - zasmażać razem ok. 3 minut, ciągle mieszając. Dodać sos sojowy i worcester, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z płomienia. Wsypać uprażone wcześniej migdały i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać. Warzywa muszą być chrupiące.
Przygotować kuskus (szklanka suchej kaszy na 3 osoby - 2 dorosłe i dziecko), wsypać do garnka i zalać wrzącym bulionem tak, by płyn znajdował się ok. 0,5 centymetra nad kaszą. Poczekać aż bulion się wchłonie. Wymieszać. Po ok. 3 minutach podusić widelcem.
Wyłożyć na talerze kuskus, przykrywając go smażonymi warzywami. Smacznego.