Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ile razy go robię niezmiennie wzbudza zachwyt, zarówno wyglądem jak i smakiem.
Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić.
Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką.
Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski .
Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto.
Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód.
Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw .
Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.
Kolejny przepis na ciasteczka na Niedzielny piknik z rodzinką.
Odsłon: 1638
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5470
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 323
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 196
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 97
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 45
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5470
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 323
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 196
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 97
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 45
Składniki
Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić. Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki. Robimy ciasto krucho- drożdżowe. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Robimy ciasto krucho- drożdżowe. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką. Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski . Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód. Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw . Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Muszelki z sosem meksykańskim
Dania główne
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Dania główne
Szarpana wieprzowina
Muszelki z sosem meksykańskim
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 27
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Roladki z obłędnym nadzieniem. Pyszne nadziewane roladki, które zniknęły ze s...
Odsłon: 101