Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ile razy go robię niezmiennie wzbudza zachwyt, zarówno wyglądem jak i smakiem.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 94
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 484
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 212
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 175
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 94
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 484
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 212
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 175
Składniki
Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić. Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki. Robimy ciasto krucho- drożdżowe. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Robimy ciasto krucho- drożdżowe. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką. Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski . Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód. Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw . Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.