Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa z wieprzową.

Wątróbka drobiowa z wieprzową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 701 Ocena: 4476

Dodano:

Odsłon: 250

Powiem tak dziś obiad inny niż zwykle, wątróbki mi się zachciało ale nie z chlebem czy ziemniakami lecz po prostu z makaronem, dziwna ta moja zachcianka ale i z drugiej strony szybki obiad. Może zdjęcia nie pokażą dobroci wątróbki i mogą wyglądać nie apetycznie ale zapewniam was wyszła super miękka a to za sprawą tego gdyż wątróbkę posoliłam na sam koniec przygotowania jej.

Składniki

  • 350 g wątroby wieprzowej,
  • 470 g wątróbki drobiowej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli.
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wątróbka drobiowa z wieprzową.

Przygotowanie

  1. Przygotować oba rodzaje wątróbek, umyć je i osuszyć na durszlaku. Wątrobę wieprzową pokroić na drobniejsze kawałki - paski.

  2. Następnie do każdej z wątróbek dodać po łyżce mąki pszennej i dokładnie połączyć wątróbki z mąką.

  3. Na patelnię wlać olej rozgrzać go i najpierw usmażyć wątrobę wieprzową na lekko brązowo.

  4. Do garnka wlać wodę i suszone warzywa, dodać usmażoną wątrobę wieprzową dusić ją na wolnym ogniu pod przykryciemW międzyczasie usmażyć wątróbkę drobiową również na brązowo.

  5. Gdy wątroba wieprzowa jest już miękkawa i zrobił się lekki sos dodać wątróbkę drobiową i nadal dusić na wolnym ogniu przez chwilę, następnie podsmażyć cebulę na lekko brązowy kolor. Cebulę dodać do duszących się wątróbek i chwilę jeszcze wszystko poddusić pod przykryciem aż zrobi się gęsty sos, jak sos jest już idealny posolić ulubioną przyprawą z dodatkiem soli lub samą solą. Obiad czyli wątróbkę podałam z makaronem drobnym oraz papryką konserwową swoją.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń