Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka Stir Fry

Wątróbka Stir Fry

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 375

Postanowiłam wykorzystać wątróbkę w całkiem nowy sposób.

Składniki

  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • suszona papryczka Chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 pieczarki
  • Szczypiorek
  • 1 cm plasterek imbiru
  • Rukola
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sos Worcester
  • Sos sojowy lub Maggi
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połowę cebuli pokroić w piórka.
    Papryki w paski.
    Pieczarki i czosnek w plastry.
    Imbir posiekać.
    Szczypiorek pokroić w paski pod kątem ok 35 stopni.
    Wątróbkę pokroić w cienkie plastry.
    Posiekać pietruszkę.

  2. Podgrzać olej w Woku (na największym ogniu). Dodać cebulę i pieczarki.
    Smażyć na wysokim ogniu ciągle mieszając. Podlewając od czasu do czasu łyżeczką wody. Kiedy Pieczarki będą Gotowe zsunąć całość na obrzeża woka i dodać wątróbkę. Smażyć na wysokim ogniu aż wątróbka będzie "Już prawie" gotowa (pamiętając by podlewać od czasu do czasu łyżeczką wody).
    Dodać paprykę, czosnek, imbir i papryczkę Chili. Wszystko smażyć ok minuty doprawić sosem sojowym (akurat mi się skończył więc użyłam Maggi - danie wyszło również przepyszne), sosem Worcester i pieprzem. Smażyć kolejną minutę i zdjąć z ognia. Szybko dodać Rukolę i natkę pietruszki. Wymieszać i podawać.
    u mnie z pieczonymi ziemniakami.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń