Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna wątróbka drobiowa. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1271
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 679
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1380
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1271
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 679
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1380
Składniki
Wątróbkę moczymy godzinę w zimnej wodzie. Odcedzamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy błonki i ewentualnie przekrawamy na połówki. Oprószamy mąką każdy kawałek z dwóch stron.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażmy pokrojoną w piórka cebulę. W trakcie smażenia dodajemy masło. Cebulka ma się lekko zeszklić, po czym dodajemy wątróbkę, posypujemy jarzynką, podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Po czym sprawdzamy czy sos nie jest zbyt gęsty, jeżeli tak dolewamy resztę wody, dodajemy musztardy, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze 2 minuty. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody, surówką z marchewki i cukinii oraz z kiszonym ogórkiem.