Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka w sosie śmietanowo-musztardowym

Wątróbka w sosie śmietanowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 222

Łatwe do szybkiego przygotowania i smaczne danie dla facetów, którym żony nie psują apetytu gadaniem o cholesterolu. Jest to lekko zmodyfikowany przepis który znalazłem kiedyś na Fooderze.

Składniki

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • cebula - dwie średnie (ok. 320 g)
  • musztarda - 2 łyżki
  • kostka rosołowa - 1 szt.
  • śmietana 18% gęsta - 2/3 szklanki (ok. 170 ml)
  • olej rzepakowy - 2/3 szklanki (ok. 170 ml)
  • czosnek - 2 ząbki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wątróbka w sosie śmietanowo-musztardowym

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyć i odsączyć. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki.

  2. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać wątróbkę i dusić 15 min.

  3. Dodać pokruszoną kostkę rosołową, dusić jeszcze 10 min.

  4. Wlać śmietanę, dodać musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
    Potrzymać na niewielkim ogniu jeszcze z minutę lub dwie zagęszczając sos odpowiednio.

  5. Podawać z ziemniakami lub frytkami.

    Jak coś zostanie na rano, to można zjeść z pieczywem. Da się nawet na zimno, więc macie od razu z głowy śniadanie i można pospać parę minut dłużej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń