Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka wieprzowa z cebulką w sosie

Wątróbka wieprzowa z cebulką w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1034 Ocena: 7127

Dodano:

Odsłon: 4403

Dziś piątek jak się prezentuje wasze menu obiadowe ? Zapewne w większości domach jest podawana rybka ? A u mnie jak zwykle co innego ale tak szczerze to cały dzień dziś żyję czwartkiem

Składniki

  • 600 g wątroby wieprzowej,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 szklanka wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 liść laurowy,
  • 4 małe ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wątróbka wieprzowa z cebulką w sosie

Przygotowanie

  1. Przygotować wątrobę pokroić ją na mniejsze kawałki wymoczyć a następnie osuszyć na durszlaku aby pozbyć się nadmiaru wody w której była płukana. Jak już wątroba ociekła z wody na desce każdy kawałek w poprzek wątroby pokroić na chudsze kawałki ( można ją ponakłuwać lub lekko zbić tłuczkiem do kotletów )

  2. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni i lekko go rozgrzać, każdy kawałek przygotowanej wątroby obtoczyć z obu stron w mące pszennej, układać na rozgrzanym oleju i smażyć po dwie minuty z każdej strony na wolnym ogniu ( nie solić ! )

  3. W trakcie smażenia się wątroby przygotować garnek wlać do niego szklankę przegotowanej letniej wody, dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziela angielskie, doprowadzić do lekkiego zagotowania się wody następnie poukładać usmażoną wątrobę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu

  4. Jak podczas duszenia jest już widoczne wyparowanie wody i robi się gęstawy sos, wtedy dodać cebulę pokrojoną w piórka wymieszać i jeszcze dusić na wolnym ogniu do miękkości dodanej cebuli. Gdy czujemy że wątroba jest już miękka a sos jest idealny gęstawy wtedy wyłączyć ogień i posolić do smaku lub dodać przyprawę uniwersalną

  5. Tak przygotowaną wątrobę podałam z młodymi ziemniakami polanymi sosem z wątroby oraz swojski ogórek kiszony. Powiem tak wątroba wyszła pyszna lecz według mnie drobiowa jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza podczas jedzenia lecz wieprzową raz na jakiś czas również można zjeść

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń