Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wąż z naleśników"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 184
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 184
Składniki
Jajka wbij do miski. Wlej mleko, roztrzep razem. Wsyp mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder i około 2 łyżek oleju. ciasta starannie wymieszaj lub zmiksuj. Odstaw na kilkanaście minut, aby ciasto lekko zgęstniało.
Rozgrzaną patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Wlej odmierzoną porcję ciasta i piecz z dwóch stron rumiany naleśnik. W ten sam sposób przygotuj kolejne cienkie placuszki z pozostałego ciasta.
Usmażone i lekko przestudzone naleśniki posmaruj dżemem truskawkowym (lub innym). Zwiń ruloniki. Ułóż je na desce i pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm. Powstanie z nich ciało naleśnikowego węża.
Umyj i osusz jedną dużą truskawkę. Usuń szypułkę. Węższą część natnij, tworząc pysk. Na dużej prostokątnej tacy lub wyłożonym serwetkami stole układaj jeden za drugim pokrojone roladki naleśnikowe. Wąż powinien się „wić”.
Na początku umieść truskawkową głowę. Zrób oczka z jagód lub borówek. W miejscu języka połóż listek rukoli.
Zamroź ciasto
Ciasto na naleśniki możesz przechować w lodówce maksymalnie 3 dni. Jeśli nie zużyjesz go w całości, pozostałą część lepiej zamrozić. Pamiętaj jednak, by wyjąć je z zamrażarki na kilka godzin przed smażeniem.
Czas ok. 50 min; porcja – 490 kcal, cena 1,50 zł.
Wykorzystaj ozdobne wykałaczki, by ułatwić dzieciom jedzenie.Źródło: Świat kobiety