Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-02-2021
Witam serdecznie :-) Dzisiaj przedstawię Wam całą procedurę wędzenia filetów z kurczaka. Będzie jak zwykle, szybko, smacznie i na temat :-) Zapraszam na film. https://youtu.be/qHJkcythpUI
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 816
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 374
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3461
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 189
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 816
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 374
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3461
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 189
Składniki
Filety myjemy, następnie zabieramy się do przygotowania solanki peklującej. Do miski wrzucamy wszystkie przyprawy i sól, zalewamy wrzątkiem 100ml. i odstawiamy na 5 minut tak aby więcej aromatu przeszło do zalewy, następnie wlewamy resztę zimnej wody i wrzucamy filety, pojemnik od góry nakrywamy talerzykiem aby filety nie pływały po wierzchu, muszą być całe zanurzone. Następnie odstawiamy pojemnik do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie filety wieszamy na haki i odstawiamy do suszenia w przewiewnym i chłodnym miejscu na 7 do 10 godzin.
Kolejny etap to wędzenie. Wędzimy na drewnie bukowym, wędzarnie należy dobrze nagrzać i osuszyć, dopiero wtedy przystępujemy do wędzenia. Wędzimy około 2 do 3 godzin w zależności od tego jaki kolor fileta lubimy w temperaturze 60-70 stopni. Po tym czasie, filety możemy poddać parzeniu w temperaturze 80 stopni przez około 10 minut albo podnieś temperaturę w wędzarni do nawet 90 stopni i dopiekać przez około 15 minut. Następnie wyciągamy filety z wędzarni i wieszamy do ostygnięcia. Najlepiej smakują już ostygnięte i stężałe. Gotowe :-) Smacznego !!! Zapraszam na film z wędzenia :-)