Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-02-2021
Witam serdecznie :-) Dzisiaj przedstawię Wam całą procedurę wędzenia filetów z kurczaka. Będzie jak zwykle, szybko, smacznie i na temat :-) Zapraszam na film. https://youtu.be/qHJkcythpUI
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 171
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 726
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 171
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 726
Składniki
Filety myjemy, następnie zabieramy się do przygotowania solanki peklującej. Do miski wrzucamy wszystkie przyprawy i sól, zalewamy wrzątkiem 100ml. i odstawiamy na 5 minut tak aby więcej aromatu przeszło do zalewy, następnie wlewamy resztę zimnej wody i wrzucamy filety, pojemnik od góry nakrywamy talerzykiem aby filety nie pływały po wierzchu, muszą być całe zanurzone. Następnie odstawiamy pojemnik do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie filety wieszamy na haki i odstawiamy do suszenia w przewiewnym i chłodnym miejscu na 7 do 10 godzin.
Kolejny etap to wędzenie. Wędzimy na drewnie bukowym, wędzarnie należy dobrze nagrzać i osuszyć, dopiero wtedy przystępujemy do wędzenia. Wędzimy około 2 do 3 godzin w zależności od tego jaki kolor fileta lubimy w temperaturze 60-70 stopni. Po tym czasie, filety możemy poddać parzeniu w temperaturze 80 stopni przez około 10 minut albo podnieś temperaturę w wędzarni do nawet 90 stopni i dopiekać przez około 15 minut. Następnie wyciągamy filety z wędzarni i wieszamy do ostygnięcia. Najlepiej smakują już ostygnięte i stężałe. Gotowe :-) Smacznego !!! Zapraszam na film z wędzenia :-)