Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wędzony pstrąg z zielonym groszkiem"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1064
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1064
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Składniki
Mrożony groszek wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj (ok. 3 min). Odcedź na sicie, szybko przelej zimną woda, aby groszek się zahartował i nie stracił intensywnej barwy. Pozostaw do osączenia.
Dymki opłucz, osusz. Pokrój białe i zielone części w krążki (część szczypioru odłóż do dekoracji). Sałatę rzymską podziel na liście. Opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij listki na mniejsze kawałki.
Wędzonego pstrąga obierz ze skóry, starannie usuń wszystkie ości. Mięso ryby podziel na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.
Przygotuj sos. Śmietanę sałatkową (może być także gęsty jogurt naturalny typu greckiego) wymieszaj z mlekiem. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz mielonym pieprzem.
Do miski z wędzonym pstrągiem dodaj kawałki sałaty rzymskiej, groszek i posiekaną dymkę. Zalej sosem śmietanowym. Delikatnie wymieszaj. 6Przygotowane porozkładaj do 4 szklanych pucharków lub miseczek. Udekoruj odłożonym szczypiorkiem z dymki. Podawaj, np. z pumperniklem.Źródło: Świat kobiety