Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam propozycję na danie bezmięsne, dla wegan, ale nie tylko, czyli kotlety mielone z kaszy jaglanej z pieczarkami. Przepis został zainspirowany przepisem znalezionym w sieci, ale link do tej receptury już nie działa niestety.
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 15
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 99
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 112
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 128
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 15
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 99
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 112
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 128
Składniki
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy na sicie najpierw pod zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę gotujemy w proporcji 2:1 czyli, na pół szklanki kaszy gotujemy szklankę wody i wrzucamy kaszę na wrzątek, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem, nie mieszamy, kasza gotuje się kilka minut, sprawdzamy czy już miękka, przekładamy do miski by przestygła. Gotujemy ją bez żadnych przypraw. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i możemy dodać jeszcze majeranku, razem wszystko smażymy. W międzyczasie prażymy pestki dyni na suchej patelni. Por kroimy w drobną kosteczkę. Następnie mieszamy wszystko w misce: ugotowaną kaszę jaglaną, usmażone pieczarki wraz z cebulką, pokrojony drobno por, uprażone pestki dyni, dodajemy łyżeczkę soli, jeszcze pieprzu, może być majeranek i przyprawa do kotletów mielonych. Mieszamy. Następnie trochę wszystko blendujemy, by kotlety dawało się łatwiej formować. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie, na złoto, po kilka minut z każdej strony. Smacznego :-)