Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańskie naleśniki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych przepisów i smakowita opcja dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego. Takie naleśniki możesz zjeść na słono lub na słodko, używając przeróżnych dodatków – od świeżych owoców po wytrawne farsze. W naszym przepisie użyliśmy mąki pszennej i mleka owsianego, ale z powodzeniem możesz wykorzystać inną mąkę oraz inny napój roślinny.
Polecam.
Odsłon: 793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1517
Polecam.
Odsłon: 793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1517
Składniki
Jeśli preferujesz naleśniki o lekkiej, napowietrzonej strukturze, użyj 300 ml mleka roślinnego i 300 ml gazowanej wody. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, wlej płyn (mleko lub mleko z wodą) i zmiksuj mikserem lub ubij trzepaczką do białek. Odstaw miskę na ok. 15 minut, aby ciasto zgęstniało.
Po tym czasie wlej olej do ciasta i dokładnie, lecz ostrożnie wymieszaj łyżką. Weź patelnię naleśnikową i mocno rozgrzej. Przez to, że olej znajduje się w cieście, dolewanie dodatkowej porcji tłuszczu na patelnię będzie zbędne. Chochelką nalej porcję ciasta i rozprowadź na patelni, aby utworzyć cienki naleśnik. Smaż go na średnim ogniu, aż stanie się złocisty, po czym odwróć i smaż na drugiej stronie.
Gotowe naleśniki odkładaj na talerz i przykryj pokrywką lub drugim talerzem, aby zachowały ciepło. Po czym smaruj wegańskie naleśniki ulubionym farszem, zwijaj w rulon lub kopertę i podawaj.