Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańskie placki z kalafiora

Przepis dnia 2017-11-24
Wegańskie placki z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3026

Dodano:

Odsłon: 2164

Pyszne, wegańskie placki z kalafiora. Bez jajek, ale trzymają się dzięki mące z ciecierzycy i płatkom owsianym. Bardzo smaczne.

Składniki

  • 0, 5 niedużego kalafiora
  • woda do ugotowania oraz namoczenia płatków
  • ok. 4 łyżek mąki z ciecierzycy
  • ok. 4 łyżek płatków owsianych
  • dowolne przyprawy: u mnie obowiązkowo papryka, kumin( kminek rzymski)
  • trochę suszonego tymianku, sol, odrobinę pieprzu i kurkumy
  • olej do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Chwilę studzimy i rozgniatamy. Ja robię to widelcem, ponieważ lubię, gdy wyczuwalne są małe kawałki kalafiora w plackach.

  2. Podczas gdy kalafior gotuje się i stygnie, przygotujemy płatki owsiane:
    płatki zalewamy wodą( można wziąć wodę na której gotowaliśmy kalafiora) i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszamy z kalafiorem i dodajemy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką z ciecierzycy.

  3. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie smażymy małe, złote placuszki.
    Podajemy z sosem ( np. jogurtowym ) Weganie z sałatą, pomidorami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 listopada 2017 Świetnie wyglądają :)
Trzeba będzie wypróbować przepis, bo kalafior jest pyszny pod każdą postacią.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń