Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańska tarta warzywna

Wegetariańska tarta warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5689

Dodano:

Odsłon: 997

Efektowna, tania i zdrowa propozycja na obiad

Składniki

  • Mąka pszenna 300g
  • Masło 150g
  • Jajko
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Seler
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Przyprawy do warzyw
  • śmietana 30 % 200ml
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegetariańska tarta warzywna

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od zagniecenia ciasta kruchego: Do miski wrzucamy: 300g mąki pszennej, 150g masła pokrojonego w małą kostkę - masło powinno być zimne, jajko, pół łyżeczki soli. Wszystko zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta (można dodać łyżkę zimnej wody). Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Następnie nakłuwamy spód widelcem i wkładamy na pół godziny do lodówki.

  2. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki a następnie za pomocą obieraczki skrawamy je w taki sposób aby powstały z nich paski, coś jak makaron pappardelle. Wszystkie skrojone warzywa umieszczamy w misce i obficie skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Doprawiamy przyprawą do warzyw.

  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i od środka formujemy warzywa tworząc okrąg za okręgiem (na filmie pokazuję jak to zrobić). W miseczce robimy sos (200ml śmietanki 30%, 1 i 1/2 łyżeczki mąki, jajko i odrobinę ostrej papryki - mogą to być płatki chilli), wszystko mieszamy rózgą. Sos rozlewamy na warzywa w formie.

  4. Pieczemy wszystko w 180C przez 40 minut. Po upieczeniu należy chwilę poczekać do ostygnięcia tarty i można ją serwować. Nadaje się też do odgrzania na kolejny dzień.

    Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak wykonać tę tartę.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń