Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańska zapiekanka to szybkie i proste danie dedykowane nie tylko miłośnikom warzyw. Wszystkie składniki są ze sobą idealnie połączone dzięki dodatkowi lekko palonego masła czosnkowego. Do tego odrobina soli i pieprzu. I to wystarczy, by otrzymać wyjątkowe, pełne smaku i witamin danie dla całej rodziny.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2519
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2519
Składniki
Brukselkę obierz z wierzchnich liści i natnij ją na szczycie główek. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Oba warzywa włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 5 minut. Odcedź i odstaw. Marchewki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Fasolkę szparagową umyj i obetnij końcówki. Pokrój ją na 3-4 cm fragmenty.
Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę drobno poszatkuj. Wszystkie warzywa przenieś do naczynia żaroodpornego. Zalej je oliwą i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na ok. 30 minut.
Masło rozpuść w garnuszku, na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać, dodaj bardzo drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko przez ok. 1 minutę, często mieszając drewnianą łyżką, do uzyskania lekko brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Rozpuszczone masło wlej do wegetariańskiej zapiekanki i dobrze wymieszaj wszystkie warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sprawdź gotowość warzyw – wszystkie mają być miękkie. Wstaw naczynie do piekarnika na co najmniej 5 minut lub do momentu aż składniki będą gotowe. Zapiekankę wyjmij z pieca i przemieszaj. Pozostaw ją na 5 minut, a następnie podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki i koperkiem.