Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i prosta do przygotowania zapiekanka. Powinna smakować nawet największemu niejadkowi.
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 169
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1421
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1300
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 176
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 169
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1421
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1300
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 176
Składniki
Ziemniaki należy obrać i ugotować. Brokuła kroimy na różyczki i również gotujemy (powinien być lekko twardawy po ugotowaniu). Po ugotowaniu należy jedno i drugie ostudzić.
Brokuły i ziemniaki kroimy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Podobnie robimy z kozim serem. Ja użyłem 200g, można użyć też fety, albo innego słonego sera. Wszystko delikatnie solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz i chilli (ostrożnie z ostrością).
Sos: Do miseczki wbijamy 4 jajka, dodajemy dwie łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki mąki pszennej i doprawiamy: solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Wszystko mieszamy rózgą albo widelcem do momentu aż sos będzie gładki. Sosem polewamy warzywa i ser kozi (trochę sosu należy zostawić) i wszystko ze sobą mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy zawartość naszej miski do formy. Z wierzchu polewamy pozostałym sosem. Wszystko wygładzamy i rozsmarowujemy sos po wierzchu.
Pieczemy w 180C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę, żeby zapiekanka lekko przestygła. Podajemy ciepłą. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie. Życzę smacznego!