Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańska zapiekanka brokułowa

Wegetariańska zapiekanka brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5584

Dodano:

Odsłon: 1806

Zdrowa i prosta do przygotowania zapiekanka. Powinna smakować nawet największemu niejadkowi.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegetariańska zapiekanka brokułowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki należy obrać i ugotować. Brokuła kroimy na różyczki i również gotujemy (powinien być lekko twardawy po ugotowaniu). Po ugotowaniu należy jedno i drugie ostudzić.

  2. Brokuły i ziemniaki kroimy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Podobnie robimy z kozim serem. Ja użyłem 200g, można użyć też fety, albo innego słonego sera. Wszystko delikatnie solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz i chilli (ostrożnie z ostrością).

  3. Sos: Do miseczki wbijamy 4 jajka, dodajemy dwie łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki mąki pszennej i doprawiamy: solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Wszystko mieszamy rózgą albo widelcem do momentu aż sos będzie gładki.

    Sosem polewamy warzywa i ser kozi (trochę sosu należy zostawić) i wszystko ze sobą mieszamy.

  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy zawartość naszej miski do formy. Z wierzchu polewamy pozostałym sosem. Wszystko wygładzamy i rozsmarowujemy sos po wierzchu.

  5. Pieczemy w 180C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę, żeby zapiekanka lekko przestygła. Podajemy ciepłą.

    Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń