Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariański kartoflak bez mięsa, skwarek i zwierzęcego tłuszczu. Jako dodany dodatek do masy ziemniaczanej jest natka pietruszki i drobno pokrojony szczypior. Bardzo polecam.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5045
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2269
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5045
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2269
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Obrane, wymyte kartofle trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę kartofli trzemy przez mniejsze oczka. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek, kaszę manną, drobno pokrojoną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypior, wbijamy jajka.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół.
Upieczone lekko studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z kartoflakiem i odwracamy ją do góry dnem, upieczony kartoflak sam wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczony kartoflak upieczoną górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.
Smacznego!!!