Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariański kartoflak bez mięsa, skwarek i zwierzęcego tłuszczu. Jako dodany dodatek do masy ziemniaczanej jest natka pietruszki i drobno pokrojony szczypior. Bardzo polecam.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115219
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7849
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2959
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1308
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115219
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7849
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2959
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1308
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Składniki
Obrane, wymyte kartofle trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę kartofli trzemy przez mniejsze oczka. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek, kaszę manną, drobno pokrojoną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypior, wbijamy jajka.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół.
Upieczone lekko studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z kartoflakiem i odwracamy ją do góry dnem, upieczony kartoflak sam wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczony kartoflak upieczoną górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.
Smacznego!!!