Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariański kartoflak bez mięsa, skwarek i zwierzęcego tłuszczu. Jako dodany dodatek do masy ziemniaczanej jest natka pietruszki i drobno pokrojony szczypior. Bardzo polecam.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2144
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421399
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2061
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2144
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421399
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2061
Składniki
Obrane, wymyte kartofle trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę kartofli trzemy przez mniejsze oczka. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek, kaszę manną, drobno pokrojoną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypior, wbijamy jajka.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół.
Upieczone lekko studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z kartoflakiem i odwracamy ją do góry dnem, upieczony kartoflak sam wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczony kartoflak upieczoną górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.
Smacznego!!!