Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na kolejny zdrowy obiad. Podpatrzyłam go na stronie Pani Muchy i od razu miałam ochotę go wypróbować! Chrupiące, pieczone pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i pietruszką. Zdrowa alternatywa dla pierogów wyłącznie z białej mąki i ziemniaków. Spróbujcie sami!
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 64
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 266
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 64
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 266
Składniki
Zaczynamy od przygotowania farszu: Gotujemy kasze gryczaną i mieszamy z podsmażoną na złoto pokrojoną cebulą. Dodajemy twaróg, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Całość mieszamy do otrzymania dość zwartego farszu.Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny aby gluten zaczął pracować.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy i wykrawamy kołka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i podsypanej mąką. Pieczemy 15-20 min w 170 stopniach.
Z podanych składników wyszło mi 22 pierogi różnej wielkości :-) Jemy same lub podajemy z sosikiem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz) lub ziołowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natka pietruszki). Jednak mi najbardziej smakują z ostrym keczupem :-) Smacznego!