Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańskie chili

Wegetariańskie chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 850 Ocena: 16327

Dodano:

Odsłon: 3122

Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej.

Składniki

  • 250 g suszonej czerwonej fasoli
  • listek laurowy
  • sól
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • puszka krojonych pomidorów
  • po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zielony strąk chili
  • łyżeczka listków tymianku
  • pieprz
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 awokado
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem 5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno napęczniało.
    Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 20 minut. Dodałem sól , gotowałem dalej, aż była miękka. Osączyłem z wody.
    W tym samym czasie drobno posiekałem cebulę i czosnek. Pomidory i paprykę umyłem i osuszyłem. Pomidory pokroiłem w kostkę po usunięciu trzpieni. Strąki papryki przekroiłem wzdłuż , pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w kostkę. Chili również oczyściłem z nasion, drobno pokroiłem.
    W garnku rozgrzałem oliwę. Na słabym ogniu przez 5 minut dusiłem cebulę razem z czosnkiem i papryką. Dodałem pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, chili i tymianek. Gotowałem wszystko na małym ogniu , pod przykryciem, 15 minut. Następnie garnek odkryłem, przyprawiłem solą i pieprzem, gotowałem na średnim ogniu, aż sos zgęstniał a warzywa stały się miękkie.
    Dodałem oliwki razem z fasolą , podgrzewałem na małym ogniu ok. 5 minut.
    Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, przed podaniem dodałem do potrawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 lutego 2015 Pyszna, a jak cudownie się prezentuje na zdjęciu :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 06 lutego 2015 Wspaniała potrawa, tylko usiąść i zajadać! :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 05 lutego 2015 O matko, ale pyszne! Aromatycznie, z nutą pikanterii - uwielbiam tak - wpraszam się do Ciebie na talerzyk ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 05 lutego 2015 Pyszne , muszę wypróbować - wszystko co lubię

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń