Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące przyprawami, lekko pikantne, słodkawe od kokosa i kwaskowe od tamaryndowca wegetariańskie curry z mini bakłażanem i orzeszkami ziemnymi. To prawdziwy raj dla podniebienia, polecam
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Składniki
Bakłażany naciąć wzdłuż, oprószyć solą, odstawić na około 15 minut
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię razem z orzeszkami ziemnymi. Prażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 4-5 minut. Zmniejszyć ogień, dodać wiórki kokosowe, kmin rzymski i mieloną kolendrę. Podgrzewać do momentu, aż kokos zacznie brązowieć. Zdjąć z ognia, dodać pastę z tamaryndowca, kurkumę, chili i cukier. Całość przełożyć do blendera, zmiksować na gęstą pastę (w razie potrzeby dodać chlust wody).
Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem, w środek każdego włożyć po łyżeczce pasty. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić liście curry i nadziane bakłażany. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dodać resztę orzechowej pasty, wsypać łyżkę przyprawy Madras curry, wlać około 3/4 szklanki gorącej wody i dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Podawać z ryżem.