Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki królewieckie są niezwykle popularnym daniem w Niemczech. Po udanym eksperymencie z chlebowymi klopsami, postanowiłam spróbować wegetariańskiej wersji klopsików królewieckich, również z chlebem zamiast mięsa. Do tego typowy jasny sos z kaparami i najprostsza sałatka z buraków, czyli dwa popularne dodatki do klopsików królewieckich. Pierwsza próba przyniosła juz pożądany efekt, a przyrządzenie wszystkich składników zajęło 30 minut plus czas gotowania buraków.
Wegetariańska wersja popularnego jednogarnkowego dania. Doskonale smakuje z c...
Odsłon: 66403
Od jakiegoś czasu w mojej diecie znajduje się o wiele mniej mięsa. Stąd też o...
Odsłon: 2829
Leczo z warzyw jest pyszne, zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Idealna p...
Odsłon: 844
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 56
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 422
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 106
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 56
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 422
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 106
Składniki
Przepis na oryginalne (miesne) klopsiki królewieckie mozna znalezc tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-klopsiki-po-krolewiecku,193638,konhambos.html
Podczas gdy gotujemy lub pieczemy buraki do salatki, mozna przygotowac klopsy. Chleb orkiszowy pokroic w kostke 1x1 cm i wlozyc do miski. Cebule i czosnek pokroic w drobna kostke i drobno posiekac kapary. Cebule z czosnkiem podsmazyc na oliwie, dodac kapary, zalac mlekiem i podgrzac. Nastepnie zalac plynem kostki chleba.
Do masy dodac jajka i wszystko wymieszac. Doprawic sola i pieprzem i odstawic na ok. godzine. Uwazac, aby nie powstala papka, kawalki chleba moga zachowac swój ksztalt. Podgrzac wode w duzym garnku i dodac troche skrobi. Mokrymi rekami uformowac klopsiki z masy chlebowej i wlozyc do lekko gotujacej sie wody. Kiedy wyplyna na powierzchnie, zostawic je w wodzie 5-10 minut do naciagniecia.
Nastepnie przyrzadzic sos kaparowy. Cebule obrac i drobno posiekac. W rondelku rozgrzac maslo i poddusic w nim cebule, dodac make orkiszowa i dobrze wymieszac z maslem i cebula. Wlac bulion, dodac kapary i troche wody ze sloika z kaparami i mleko. Krótko doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac sos na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawic do smaku sola, pieprzem, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Kto chce, moze dodac jeszcze wiecej kaparów.
Przyrzadzic salatke z buraków. Obrac w miedzyczasie ugotowane i ostudzone buraki i pokroic w drobna kostke. Dodac do nich cebule pokrojona w drobna kostke i wszystko wymieszac. Doprawic octem balsamicznym, (najlepiej jablkowym) oliwa oraz sola i pieprzem. Jeszcze raz dokladnie wymieszac.
Ulozyc klopsiki na talerzu, polac sosem i dodac salatke z buraków. Posypac posiekanymi ziolami (np. szczypiorkiem, estragonem lub pietruszka) oraz swiezo startym chrzanem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karkówka z cebulą z piekarnika
Dania główne
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Karkówka z cebulą z piekarnika
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 1037
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Niedawno pokazywałam indyjskie samosy, a dziś przedstawiam alu kofta, czyli k...
Odsłon: 38