Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki królewieckie są niezwykle popularnym daniem w Niemczech. Po udanym eksperymencie z chlebowymi klopsami, postanowiłam spróbować wegetariańskiej wersji klopsików królewieckich, również z chlebem zamiast mięsa. Do tego typowy jasny sos z kaparami i najprostsza sałatka z buraków, czyli dwa popularne dodatki do klopsików królewieckich. Pierwsza próba przyniosła juz pożądany efekt, a przyrządzenie wszystkich składników zajęło 30 minut plus czas gotowania buraków.
Przepis dnia
Zapiekanka grecka, czyli inaczej musaka, to klasyczne i bardzo popularne dani...
Odsłon: 1885
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1084
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18486
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 15143
Przepis dnia
Zapiekanka grecka, czyli inaczej musaka, to klasyczne i bardzo popularne dani...
Odsłon: 1885
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1084
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18486
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 15143
Składniki
Przepis na oryginalne (miesne) klopsiki królewieckie mozna znalezc tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-klopsiki-po-krolewiecku,193638,konhambos.html
Podczas gdy gotujemy lub pieczemy buraki do salatki, mozna przygotowac klopsy. Chleb orkiszowy pokroic w kostke 1x1 cm i wlozyc do miski. Cebule i czosnek pokroic w drobna kostke i drobno posiekac kapary. Cebule z czosnkiem podsmazyc na oliwie, dodac kapary, zalac mlekiem i podgrzac. Nastepnie zalac plynem kostki chleba.
Do masy dodac jajka i wszystko wymieszac. Doprawic sola i pieprzem i odstawic na ok. godzine. Uwazac, aby nie powstala papka, kawalki chleba moga zachowac swój ksztalt. Podgrzac wode w duzym garnku i dodac troche skrobi. Mokrymi rekami uformowac klopsiki z masy chlebowej i wlozyc do lekko gotujacej sie wody. Kiedy wyplyna na powierzchnie, zostawic je w wodzie 5-10 minut do naciagniecia.
Nastepnie przyrzadzic sos kaparowy. Cebule obrac i drobno posiekac. W rondelku rozgrzac maslo i poddusic w nim cebule, dodac make orkiszowa i dobrze wymieszac z maslem i cebula. Wlac bulion, dodac kapary i troche wody ze sloika z kaparami i mleko. Krótko doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac sos na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawic do smaku sola, pieprzem, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Kto chce, moze dodac jeszcze wiecej kaparów.
Przyrzadzic salatke z buraków. Obrac w miedzyczasie ugotowane i ostudzone buraki i pokroic w drobna kostke. Dodac do nich cebule pokrojona w drobna kostke i wszystko wymieszac. Doprawic octem balsamicznym, (najlepiej jablkowym) oliwa oraz sola i pieprzem. Jeszcze raz dokladnie wymieszac.
Ulozyc klopsiki na talerzu, polac sosem i dodac salatke z buraków. Posypac posiekanymi ziolami (np. szczypiorkiem, estragonem lub pietruszka) oraz swiezo startym chrzanem.